lördag, januari 13, 2007

Inför Edsbyn - Vetlanda BK

På grund av morgondagens resa till Uppsala, dock inte till Studenternas, kommer redan nu några tankar inför VBK:s match mot Edsbyn i bandykyrkan i morgon söndag . (Resans mål är för övrigt Bror Hjorts hus och en utställning med Eric Hallström. Enligt ihärdiga rykten ska hans två målningar med bandymotiv vara med, vilka senast kunde ses 1988 på Waldemarsudde!! Nedan kan "Bandygräl" från 1940 beskådas)

Bandygräl, en målning av Eric Hallström
















Att spöa Edsbyn på hemmaplan måste vara en av de svåraste uppgifterna ett svenskt bandylag kan ställas inför. Dels är "byn" ett helgjutet bandylag med duktiga spelare på alla platser. Det finns en del stjärnspelare som kan avgöra matcherna helt på egen hand. Jag tänker då främst på Per Hellmyrs och "Kuben" Olsson. Men det finns fler spelare som kan få en avgörande roll i denna fina trupp, bröderna Edling, Jocke Hedqvist och nyförvärvet från Bollnäs Hans Åström. Sen har man ju landslagsmålvakten Anders Svensson och den finske liberon Petteri Lampinen i de bakre regionerna!

Men en annan avgörande faktor är även själva spelarenan "bandykyrkan". Efter att ha spelat de flesta matcherna i regn, rusk och blåst kan omställningen till en isparkett med kanonis och en anläggning där vinden har stått stilla sedan "Eldkvarn brann", komma som en obehaglig överraskning för di gule. Minns förra året då vi torskade med 12-2 i det första mötet med Edsbyn i bandykyrkan. Nu tar jag för givet att firma Johansson & Sandell har förberett truppen på denna omställning betydligt bättre i år.

Hur ska man då slå Edsbyn? Tränare Johansson betonade, inför matchen mot Hammarby i fredags betydelsen av att vara noggranna och konsekventa och att spela bra bandy i 90 minuter och det är ledord som verkligen även gäller i denna match! Vi får inte bjuda på nånting, vi får inte bjuda på 3-0 som vi gjort både mot Hammarby och SAIK i de två senaste matcherna. Vi måste vara på tå från start, öka tempot efterhand och så öka lite till ... kaklet here we come!

En sak som måste bli bättre jämfört med matchen på Zinken är passningsspelet. Enligt min humbla bandyåsikt, gjorde vi då samma fel hela tiden. Antingen släppte vi bollen för sent eller så slog vi passningarna för tidigt. Det gäller att mittfältarna släpper bollarna i precis rätt ögonblick och för att dom ska kunna det, måste anfallarna åka rätt, göra sig spelbara annars blir det soloåkningar och/eller vi blir tvingade ut på kanterna och/eller "ett chanspass". Vi måste "såga" oss igenom Edsbyns försvar ... Vi måste spela ren och skär julaftonsbandy - klapp, klapp, klapp å klapp-spel!!

Gör vi det, då går det som i filmen ...

Nystanet - Bio
presenterar
Giganternas kamp
Once Upon a Time In Bandykyrkan


Inga kommentarer: