lördag, januari 27, 2007

I morgon börjar VM!

Hemmalaget Ryssland är givetvis storfavoriter. Med spelare som Zolotarev, Franz, Sveshnikov, Maximov, Saveliev, Lomanov, Obukhov och Ivanushkin blir de mycket svårslagna. De har också en stor fördel genom att de är samspelta. 14 av 18 spelare kommer från Dynamo Moskva! Men enligt Sveriges förbundskapten Anders Jakobsson ger detta inte enbart fördelar:
- De byter i stort sett bara matchtröjor, och hur roligt är det egentligen? Jag tror istället att när spelarna kommer från många olika klubbar får de energi av att träffa nya människor i en annan miljö.
Svenska laget behöver inte känna av något favorittryck i år. Men kom ihåg, att Sveriges 2 senaste VM-guld har tagits i Archangelsk 2003 och Kazan 2005. Spel på bortaplan behöver inte vara negativt. Världens bäste målvakt Andreas Bergwall bröt fingret strax för två veckor sedan. Trots detta ställer han upp i VM, med hjälp av bedövning och ett specialskydd. Frågan är om detta hämnar honom. Nyckelpersoner i Sverige är Per Hellmyrs, Daniel Liw och Magnus Muhrén. Får dessa tre spelet att fungera kommer Sverige att gå långt. Strax innan VM, lämnade skyttekungen Patrik Nilsson återbud till VM. Svenska anfallet ser nu lite tunnt ut. I vilken form är "ryssarna" Daniel Andersson och David Karlsson?
Finland tränas av "bandyräven" Sören Persson. Varning utfärdas! Se bara vad Sören har gjort med Falu BS i år! Timo Oksanen och Pasi Hiekkanen är två riktigt bra målvakter. Oksanen kan med sina långa utkast avgöra matcher. Minns VM-finalen 2001 i Västerås! Nyckelpersoner av öutespelarna är Kimmo Huotelin, Samuli Niskanen, Mika Mutikainen samt skyttekungen Sami Laakonen. Förra årets skyttekung Ari Holopainen har nu lagt av. Blir det Laakonen som stiger fram istället?
Kazakstan är landet som utmanar "de tre stora" om medaljplatserna. 2003 och 2005 snodde de bronset från Finland. Laget ser inte så övertygande ut på papperet, men när det gäller VM brukar alltid Kazakstan spela bra. Se upp för Vyacheslav Bronnikov! I förra årets VM gjorde han 11 mål. Alexander Driagin har starkt medverkat till Sandvikens framgångar i vinter.
I Norges mål står publikfavoriten från förra VM; Christopher Smerkerud. Om han räddar bollar lika duktigt, som han skriker högt, kan diskuteras. Men han är rolig att lyssna på. Pål Hansen är still going strong. I förra årets VM gjorde han 7 mål. Hammarbys dansare och fotomodell Christian Waaler är också med i Norges trupp.
Vitryssland har tyvärr den nackdelen att de är alldeles för bra för B-VM, och alldeles för dåliga för A-VM. Förra årets fem förluster med målskillnad -54 imponerade inte. Inte heller förlusten med 17-2 mot Norge.
B-VM består av sex lag även i år. Lettland ersätter Kanada. Övriga länder är Estland, Ungern, Nederländerna, USA och förra årets publikcharmörer Mongoliet. De behöver ju inte åka så långt i år!

Inga kommentarer: