lördag, januari 13, 2007

Hammarby-Edsbyn 4-5

Hammarby förlorade sin första elitseriematch i år, mot ett defensivt och stundtals ojust Edsbyn. Ola Johansson, Edsbyns tränare, bad nästan om ursäkt vid presskonferensen. "Vi behövde verkligen poängen, efter två förluster". Edsbyn har fått mycket beröm för sitt positiva spel denna säsong. Men detta såg vi inget av på Zinkensdamm igår. Däremot var Edsbyn mycket duktiga på hörnor - både framåt och bakåt. Hammarby förde spelet, men det var Edsbyn som utnyttjade sina hörnor. Edsbyn gjorde 4 mål på sina 10 hörnor. Hammarby gjorde 1 mål på sina 12 hörnor. Detta avgjorde matchen. "Lillis" Jonsson var besviken efter matchen. "Vi började så bra, och hade flera chanser. Bl.a. sköt Kalle Spjuth i ribban i matchens början. Sen hamnar vi i underläge med 0-3 på 12 minuter.."
Marcus Bergwall reducerade till 1-3 efter en ganska hårt dömd straff, men Peter Törnberg kunde öka Edsbyns ledning innan halvtidsvilan till 1-4.
Andra halvlek dominerades spelmässigt av Hammarby, men effektiviteten gav mycket att önska. Edsbyn drog sig tillbaka, och ägnade sig åt ett tråkigt och ojust försvarsspel. När Andreas Eskhult gjorde 3-4 i 57:e minuten började vi hoppas. Minuten efter fick Edsbyn åter igen hörna, och Peter Törnkvist kunde avgöra matchen. Visserligen reducerade Eskhult i sista minuten, men då var det för sent.
Domaren Peter Öhrlund visade åter igen brister i kunskapen om bandyns regler. I en TV-match mellan Falun och Vetlanda nyligen, missade han ett solklart mål. Dessutom visste han inte om att en spelares 3:e utvisning under en match alltid blir 10 minuter. Igår insåg vi att han inte hade full kunskap om offsideregeln heller:
1) Det är när bollen spelas, som offsiden ska bedömas. Inte när bollen når spelaren, som Öhrlund tycks tro.
2) En spelare som åkt omkull, och sakta åker tillbaka långt från spelet, påverkar inte spelet. Därmed ska han inte dömas för offside.